Zahraničně politické postoje a vize kandidátů na amerického prezidenta - Malická, Kateřina (2017)
Cílem této bakalářské práce je analýza prostoru věnovanému zahraniční politice během volební kampaně před americkými prezidentskými volbami v roce 2016 a rozbor postojů kandidátů k vybraným zahraničně politickým tématům. Hlavními výzkumnými otázkami jsou: Jaký prostor věnovali kandidáti zahraniční politice na svých oficiálních webových stránkách? V jakých zahraničně politických otázkách se kandidáti rozcházeli a v jakých se naopak shodovali? Jaká byla konzistentnost jejich projevů po dobu kampaně? Obsah práce je tvořen převážně obsahovou analýzou a v poslední kapitole je využita metoda komparace různých objektů za stejných podmínek. Práce je rozčleněna do čtyř kapitol. První kapitola uvádí tradice a základní rysy zahraniční politiky USA a objasňuje roli jejích aktérů. Druhá kapitola vysvětluje specifické rysy amerického volebního systému a popisuje průběh voleb a jejich výsledky a rozebírá prostor věnovaný zahraniční politice během televizních debat. Třetí část zkoumá, do jaké hloubky se věnují kandidáti zahraničně politickým tématům na jejich oficiálních webových stránkách. Poslední část pak analyzuje a porovnává konkrétní postoje kandidátů k vybraným zahraničně politickým tématům.