Konkurence v oblasti osobní železniční přepravy - Smetana, Viktor (2017)
Hlavním cílem bakalářské práce je zhodnotit vliv a přínos konkurence pro cestujícího a pro společnost na trhu osobní železniční přepravy. Práce se nejprve věnuje obecné charakteristice dopravy a dále se zaměřuje konkrétněji na osobní železniční přepravu. Mimo jiné se v této části zabývá její historií a charakteristickými znaky včetně porovnání s jinými dopravními alternativami. Druhá část popisuje orgány a instituce regulující železniční dopravce, zákonnou úpravu, práva a povinnosti operátorů při vstupu na železniční trh a regulaci při jejich následném výkonu svěřeného závazku, a nakonec podobu konkurence v osobní železniční přepravě. Další kapitola se zaobírá charakteristikami konkurentů. V závěru práce zhodnotí vliv konkurenčního prostředí a polemizuje nad otázkou, zdali je konkurence na železničním trhu smysluplná.