Vývoj cestovného ruchu v regióne Stredná a východná Európa - Vlaháčová, Lucia (2017)
Cieľom diplomovej práce je zhodnotenie vývoja medzinárodného cestovného ruchu v subregióne Stredná a východná Európa, a to od roku 1990 až do súčasnosti a odhadnutie jeho budúcich trendov. Tieto ciele sú dosiahnuté sledovaním hlavných ukazovateľov medzinárodného turizmu a analýzou vybraných selektívnych podmienok rozvoja tohto odvetvia. Posúdením sekundárnych dát a analýzou závislostí vybraných ukazovateľov práca hodnotí mieru naplnenia hypotézy, ktorú si stanovila. Zameriava sa tak na objektívnu časť selektívnych predpokladov rozvoja cestovného ruchu. V závere je dokázaná silná závislosť medzi pozorovanými premennými a sú uvedené faktory, ktorým práca prisudzuje najväčší vplyv na budúci rozvoj turizmu v subregióne.