Analýza motivačního systému zaměstnanců SPÚ - Seidlová, Renata; Kaczor, Pavel; Bártová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Cílem diplomové práce je analyzovat a sumarizovat dostupné obecné poznatky týkající se pracovní motivace a aplikovat je na prostředí Státního pozemkového úřadu. Součástí cíle je také vlastní návrh opatření a doporučení, jak zlepšit pracovní spokojenost zaměstnanců a schopnosti středního a vyššího managementu motivovat podřízené zaměstnance. K naplnění cíle je použita metoda kvantitativního výzkumu, kdy pracujeme se všemi zaměstnanci SPÚ. Vyhodnocení dat v návaznosti na stanovené hypotézy probíhalo formou vypočítání průměrů z odpovědí respondentů a zároveň porovnávání spokojenosti a důležitosti faktorů pracovní spokojenosti. Práce dospěla k závěru, že zaměstnanci SPÚ jsou spokojeni s některými jinými faktory pracovní spokojenosti, než jaké jsou pro ně důležité. Součástí závěru práce bylo i zjištění, že zaměstnanci mají mnoho návrhů a podnětů k provedení změn, které by měly v rámci SPÚ proběhnout. Výsledky dotazníkového průzkumu přispěly i k realizaci nového projektu SPÚ, který se zabývá právě zlepšením pracovní spokojenosti zaměstnanců SPÚ.
Vedoucí práce: Pavel Kaczor
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2017
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2017
Keywords: státní zaměstnanci; státní služba; pracovní motivace; pracovní výkon; další vzdělávání; management [obor dipl. práce]; služební zákon; Státní pozemkový úřad; diplomové práce; civil service employees; civil service; employee motivation; work performance; continuing education; master's theses