Vývoj postavení žen na Blízkém východě. Případová studie : Egypt. - Hulcká, Elena (2017)
Bakalářská práce se zabývá vlivem tzv. arabského jara na práva a postavení žen v Egyptě. V práci dochází ke komparaci a analýze zaměstnanosti žen, rodinného práva, násilí na ženách a dalších faktorů ve třech obdobích: před tzv. arabským jarem, v jeho průběhu a po něm. Hlavním cílem této práce je odpovědět na otázku, zda tzv. arabské jaro přineslo ženám lepší postavení ve společnosti. Analyzovány jsou jednotlivé články o právech žen v egyptských ústavách, které jsou poté porovnávány s mezinárodními úmluvami o právech žen. Tato práva jsou pak komparována se skutečným postavením žen, jak jsou popsána v reportech nevládních organizací a dalších zdrojích.