Vývoj postavení žen na Blízkém východě. Případová studie : Egypt. - Hulcká, Elena; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Šabacká, Yvona, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Bakalářská práce se zabývá vlivem tzv. arabského jara na práva a postavení žen v Egyptě. V práci dochází ke komparaci a analýze zaměstnanosti žen, rodinného práva, násilí na ženách a dalších faktorů ve třech obdobích: před tzv. arabským jarem, v jeho průběhu a po něm. Hlavním cílem této práce je odpovědět na otázku, zda tzv. arabské jaro přineslo ženám lepší postavení ve společnosti. Analyzovány jsou jednotlivé články o právech žen v egyptských ústavách, které jsou poté porovnávány s mezinárodními úmluvami o právech žen. Tato práva jsou pak komparována se skutečným postavením žen, jak jsou popsána v reportech nevládních organizací a dalších zdrojích.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses