Kartelové dohody a program Leniency - Kašparová, Kristýna; Boháček, Martin, 1947-; Hubková, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Diplomová práce se zabývá kartelovými dohodami a programem Leniency, který je označován za efektivní nástroj k odhalování zakázaných horizontální dohod. Cílem práce je zhodnocení efektivity fungování programu Leniency v České republice. Na počátku se věnuji pojmu kartel z právního i ekonomického hlediska, formám a typům horizontálních dohod, tzv. hard-core kartelům, na které lze program Leniency aplikovat. Záměrem práce je legislativní, funkcionální a historická analýza programu Leniency od počátku až po současnost, přičemž jsem kladla důraz na změny, které vedly k větší efektivitě využívání tohoto vyšetřovacího nástroje a problémovým oblastem, které s programem souvisejí, např. kriminalizace kartelů, soukromoprávního vymáhání soutěžního práva a proceduře narovnání. V samotném závěru se věnuji efektivitě programu Leniency s uvedením statistických dat a především předložením nejvýznamnějším případům, ve kterých byl tento institut aplikován, což také dokládá jeho nezastupitelnou úlohu v odhalování horizontálních dohod ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Vedoucí práce: Martin Boháček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses