Evropská identita pod vlivem změn na počátku 21. století - Steklá, Martina (2017)
Bakalářská práce se zabývá evropskou identitou a rolí Evropské unie v jejím formování na počátku 21. století. Jednotlivé kapitoly pracují s identitou obecně a jejími druhy s důrazem na identitu kolektivní a dále s evropskou identitou, jejími modely a její interpretací v oficiálních dokumentech EU. Poslední kapitola je zaměřena prakticky a zkoumá pojetí evropské identity v projevech politiků a odborníků, konkrétní identitotvorné nástroje EU a pociťování evropské identity občany EU. Práce si klade za cíl identifikovat znaky současné evropské identity na počátku 21. století, analyzovat aktuální identitotvornou strategii EU a zhodnotit její úspěšnost. Na základě analýz bylo zjištěno, že Evropská unie je v tvorbě a podpoře evropské identity úspěšná.