Emigrace z českých zemí do Brazílie - Němečková, Klára (2017)
Práce se zabývá tématem emigrace z českých zemí do Brazílie v období od 20. století do současnosti. Emigrace je zkoumána z pohledu push a pull faktorů, tedy motivů, které k emigraci vedly na úrovni domácí a na úrovni přijímající země. Nejprve jsou představeny potenciální faktory, které by k emigraci mohly vést a následně jsou tyto faktory aplikovány na historické okolnosti v Československu a v Brazílii. V poslední kapitole je přítomnost těchto faktorů analyzována v konkrétních lidských příbězích, které byly zjištěny autorkou práce na základě strukturovaných rozhovorů vedených písemnou i ústní formou. Cílem práce je identifikovat možné push a pull faktory emigrace a představit je na pozadí konkrétních lidských výpovědí. Práce se tedy nesnaží tyto motivy generalizovat na základě rozsáhlého statistického šetření, ale na pozadí push a pull faktorů zachytit okolnosti emigrace u osmi dotázaných respondentů. Záznamy písemných strukturovaných rozhovorů jsou součástí přílohy práce.