Vliv peronismu na zahraniční politiku Argentiny - Červenková, Eliška (2017)
Bakalářská práce se zabývá zahraniční politikou perónistických prezidentů Argentiny za účelem posouzení vlivu hnutí perónismu na její utváření. Vybranými prezidenty jsou Juan Domingo Perón, Carlos Menem a Néstor Kirchner a Cristina Fernández Kirchner, jejichž vládní období je posuzováno jako celek. Po seznámení se se základní teorií, která zahrnuje zahraniční politiku, prezidentské systémy a kulturně-historickou charakteristiku a populismus, jsou analyzována jednotlivá období z pohledu hodnotících kritérií. Kritériemi jsou vztahy Argentiny s USA, Evropou a Latinskou Amerikou. Srovnáním těchto vládních etap jsou nalezeny společné prvky v zahraniční politice perónistických prezidentů. Především jde o důraz na ochranu a podporu světového míru, regionální integraci a diverzifikaci obchodních partnerů bez ohledu na ideologii. Závěrem proto je, že perónismus měl a stále má velký vliv na zahraniční politiku Argentiny.