Faktory ovlivňující rozhodování na finančních trzích - Neugebauer, Petr (2017)
Mezi různými školami probíhá nekončící diskuse na téma efektivity finančních trhů. Mnoho provedených studií otevřelo prostor k posunu paradigmatu v otázce racio-nálního myšlení. V této práci je řešena problematika asymetrické intepretace informací při změněných stavech myšlení. Účelem studie je zjistit, jak v praxi použí-vaný nástroj v podobě obchodního plánu ovlivňuje chování aktérů. Pokud obchodníci podléhají iracionalitě, pravděpodobně dělají rozhodnutí, která snižují jejich potenciál. Proto byl sestaven experiment s účastníky z řad studentů FM VŠE. Byly sledovány proměnné během obchodování bez přípravy a následně s přípravou. Doplňující data mapují osobní kontext z pohledu řízení duševní pohody a sebere-flexe. Závěry naznačují výhodu používání obchodního plánu pro ovlivňování faktorů, které mohou negativně působit na kvalitu rozhodování.