Financování politických stran a hnutí : Monitoring financování předvolebních kampaní do krajských zastupitelstev 2016 - Malinová, Soňa (2017)
Diplomová práce se věnuje tématu financování politických stran a politických hnutí v České republice, které je v naší zemi stále opomíjené a nedostatečně upravené zákonem. V praktické části se zaměřuje na financování a monitoring předvolebních kampaní pro volby do krajských zastupitelstev 2016. Zabývá se především hodnocením transparentnosti kandidujících politických subjektů a jejich kampaní. Podrobně jsou v práci analyzovány volební kampaně hnutí ANO 2011 a strany ČSSD, s důrazem na analýzu transparentních účtů obou kandidujících subjektů. Povinné zřizování transparentních účtů a výdajové stropy na kampaně, jež jsou platné od ledna 2017, jsou velmi pozitivním posunem v rámci úsilí o transparentní politické prostředí. V kombinaci s kontrolními mechanismy a systémem sankcí vytvářejí základ pro budování transparentnější české politické scény a jsou podnětem k dalším reformám a rozšiřování pravidel v systému financování politických stran a hnutí v České republice.