Politické a ekonomické důsledky Brexitu - Sinkovskaya, Kristina (2017)
Bakalářská práce se zabývá otázkami, které členské státy EU jsou nejvíce ekonomicky provázané s UK, jak odchod UK z EU ovlivní jejich ekonomickou situaci, jak silné jsou vlastně vztahy EU a UK a do jaké míry ovlivní odchod UK z EU obě strany. Jelikož je téma velmi rozsáhlé a k dnešnímu dni existují stovky názorů, výzkumů a prognóz, jak Brexit ovlivní ekonomiku, politický a sociální život, a to nejen na nadnárodní úrovni, ale i na úrovni občanů, omezila jsem se v bakalářské práci na zhodnocení následujících ukazatelů: obchodu, investic, rozpočtu, zastoupení v institucích a post-brexitového osudu občanů EU a UK. Práce je rozdělena na čtyři kapitoly. První kapitola představuje historický vývoj vztahů UK a EU, druhá kapitola problematiku okolností vystoupení členského státu z EU. Třetí a čtvrtá kapitola zahrnují modely hospodářských vztahů UK a vývoj ekonomiky EU, ČS i UK do Brexitu. V práci jsou využity hospodářské a politické zpravodajské články, statistické údaje a analytické práce předních odborníků na tuto problematiku.