Program shovívavosti v dohodách narušujících hospodářskou soutěž v Evropském soutěžním právu - Černochová, Veronika; Boháček, Martin, 1947-; Nováková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Dohody narušující hospodářskou soutěž jsou ujednáními o určité spolupráci mezi soutěžiteli, navzdory mnohaletým snahám Evropské komise jsou však v současné době na trzích stále ve značné míře přítomny i ty, které jí byly výslovně zakázány. V této práci jsou charakterizovány jak vertikální, tak horizontální dohody, a to včetně jejich pozitivních i negativních vlivů. Jelikož u horizontálních (kartelových) dohod negativní dopady zpravidla převažují, je přiblížena jejich právní úprava v rámci Evropského soutěžního práva včetně podmínek, za kterých mohou být tyto dohody povoleny (zejména článek 101 (3) Smlouvy o fungování Evropské unie, blokové výjimky a sdělení de minimis). Za účelem přístupu k jinak nedostupným důkazům o jejich existenci funguje od roku 1996 program shovívavosti. Jeho komunitární úprava je porovnána s verzí přijatou v ČR a v USA. Je analyzována právní a ekonomická efektivnost tohoto nástroje. Charakterizovány jsou rovněž instituty narovnání a prioritizace, které soutěžitelům i orgánům pro hospodářskou soutěž umožňují snížení nákladů spojených s řízením.
Vedoucí práce: Martin Boháček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses