Postavení Ruska na světovém trhu plynu - Kazarina, Daria (2017)
Práce analyzuje význam zemního plynu v mezinárodním obchodu a definuje světový trh plynu. Popisuje situaci v mezinárodním obchodu se zemním plynem přepravovaném prostřednictvím potrubí i tankery v kapalném stavu. Cílem této práce je zmapovat oblast plynárenství v Rusku, zjistit, jaké jsou charakteristiky výroby, jaké má exportní cesty, velikost obratu a následně tento poznatek srovnat s existujícími světovými distributory. Součástí práce je analýza současné situace v ruském exportu a předpoklad toho, jak se bude rozvíjet v budoucnu, když v dnešní době je velmi zkomplikován obchod s Evropskými státy ve smyslu sankce a situaci na Ukrajině. Hlavní přínos práce spočívá v analýze jak vnějšího, tak i vnitřního směrů obchodu Ruska se zemním plynem.