Analýza hospodářských vztahů USA a Číny se zaměřením na zahraniční obchod - Homolka, Jiří; Bolotov, Ilya; Čajka, Radek, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou hospodářských vztahů mezi USA a Čínou. Cílem této práce je analyzovat vzájemné hospodářské vztahy mezi USA a Čínou se zaměřením na zahraniční obchod. Práce se skládá ze čtyř kapitol. První kapitola obsahuje úvod do problematiky obchodní politiky a jejích nástrojů, dále pak představení Světové obchodní organizace. V druhé kapitole jsou představeny ekonomiky USA a Číny, je zde zobrazen vývoj makroekonomických ukazatelů od počátku tisíciletí. V třetí kapitole se zabývám rolemi USA a Číny v mezinárodním obchodě a jsou zde komparovány komoditní a teritoriální struktury zahraničního obchodu. Čtvrtá kapitola obsahuje problematiku vzájemných hospodářských vztahů mezi USA a Čínou. Jsou zde popsány spory obchodního rázu, formy vzájemné spolupráce a důvody k deficitnímu saldu obchodu, které mají Spojené státy americké vůči Číně. Následuje téma amerických prezidentských voleb v roce 2016 a odhad budoucího vývoje vzájemných obchodních vztahů.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses