Strukturální změny v ekonomice Spojených států mexických - Matzek, Jan (2017)
Cílem této práce je identifikovat a zhodnotit strukturální změny v ekonomice Spojených států Mexických v období od roku 1940 do současnosti. Analýza dat je zaměřena na sledování trendů v kontextu Lewisova modelu duální ekonomiky, Kaldorova zákona holandské nemoci a prokletí přírodních zdrojů. Práce užitím regresní analýzy pro případ Mexika potvrzuje platnost Kaldorova zákona o vztahu zpracovatelského průmyslu a růstu ekonomiky. V textu dále byly odhaleny trendy vykazované mexickou ekonomikou konzistentní s Lewisovým modelem a dále identifikovány příčiny a holandské nemoci v Mexiku a její negativní dopad na konkurenceschopnost netěžebních sektorů ekonomiky Mexika.