Strukturální změny v ekonomice Spojených států mexických - Matzek, Jan; Sejkora, Jiří, 1985-; Hasík, Gabriel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Cílem této práce je identifikovat a zhodnotit strukturální změny v ekonomice Spojených států Mexických v období od roku 1940 do současnosti. Analýza dat je zaměřena na sledování trendů v kontextu Lewisova modelu duální ekonomiky, Kaldorova zákona holandské nemoci a prokletí přírodních zdrojů. Práce užitím regresní analýzy pro případ Mexika potvrzuje platnost Kaldorova zákona o vztahu zpracovatelského průmyslu a růstu ekonomiky. V textu dále byly odhaleny trendy vykazované mexickou ekonomikou konzistentní s Lewisovým modelem a dále identifikovány příčiny a holandské nemoci v Mexiku a její negativní dopad na konkurenceschopnost netěžebních sektorů ekonomiky Mexika.
Vedoucí práce: Jiří Sejkora
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses