Potenciál Estonska jako malého státu v mezinárodních vztazích - Růžičková, Kateřina; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Peterková, Jana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Tato bakalářská práce pojednává o Estonsku jako malém státě a jeho potenciálu a postavení v mezinárodních vztazích, věnuje se estonské ekonomice a také jeho zahraniční politice. První kapitola se zabývá pojmy malý stát, zahraniční politika a zahraniční politika malého státu a jejich případnými definicemi či charakteristikami. Ve druhé kapitole se práce stručně věnuje historii Estonska, jeho postupné transformaci na demokratický stát a jeho současné situaci. Zaměřuje se také na určitá estonská specifika, věnuje se i estonským hodnotám či stručně zmiňuje estonskou kulturu. Další kapitola se soustředí na estonskou zahraniční politiku, její cíle, vývoj a změny, ke kterým po osamostatnění státu došlo. V poslední kapitole práce zkoumá estonskou ekonomiku a oblasti, ve kterých se Estonsku daří, ve kterých si vede značně lépe než jiné státy nebo ve kterých je dokonce výjimečné. Je zde popsána také postupná transformace estonské ekonomiky po vyhlášení nezávislosti v roce 1991 a její přeorientování se na Západ. Tato kapitola se také věnuje pěti vybraným mezinárodním indexům, ve kterých porovnává postavení Estonska s jinými státy.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses