Zahraničná politika Ronalda Reagana - Horňák, Jakub; Veselý, Zdeněk, 1950-; Eichler, Jan, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Fenomén studenej vojny patrí medzi tie najdiskutovanejšie nielen medzi odborníkmi na medzinárodné vzťahy, ale aj v rámci širokej verejnosti, a to aj napriek tomu, že je to už takmer 30 rokov čo táto etapa dejín skončila. A práve jej koniec a konkrétne to, kto mal na ňom najväčšiu zásluhu, predstavuje veľmi diskutovanú a relatívne kontroverznú otázku v rámci celého diskurzu o studenej vojne. Existujú dva základné prúdy, pričom podľa jedného z nich sa naviac o koniec studenej vojny zaslúžil Generálny tajomník Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov svojou reformnou politikou. Druhá skupina vidí ako najdôležitejší faktor konca studenej vojny amerického prezidenta Ronalda Reagana a jeho nekompromisnú zahraničnú politiku. Cieľom tejto diplomovej práce je preto prostredníctvom využitia metódy analýzy posúdiť, že do akej miery prispel Ronald Reagan a jeho zahraničná politika ku koncu studenej vojny a potvrdiť tak či vyvrátiť stanovenú hypotézu podľa ktorej tým rozhodujúcim faktorom konca studenej vojny bol Ronald Reagan a jeho zahraničná politika.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses