Postavení Maroka v soudobých mezinárodních vztazích - Pudelová, Tereza; Volenec, Otakar; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Marocké království je výjimečné svou strategickou geografickou polohou, která ho staví do středu zájmů afrického, evropského a amerického kontinentu a dlouhou tradicí monarchie, která navzdory svému konzervativnímu charakteru dokáže reagovat na důležité změny ve společnosti. Historii a politice Maroka se donedávna i přes jeho geopolitický význam nevěnovala přílišná pozornost. Mezinárodně-politický vývoj posledních dvou desetiletí nicméně ukázal, že význam Maroka v regionálním i mezinárodním kontextu roste. V souvislosti s globální válkou proti terorismu, událostmi arabského jara a současnou migrační krizí se Maroko ukázalo být důležitým zahraničním partnerem Západu i států Perského zálivu. Vztahy s USA, Francií a Španělskem mají dlouhou historii a jsou založené především na ekonomické a bezpečnostní spolupráci. Maroko je centrem zájmů EU v rámci její Evropské politiky sousedství. Vztahy s monarchiemi Zálivu byly zintenzivněny v reakci na hrozbu z destabilizace regionu Blízkého východu a severní Afriky vyvolané revolucemi arabského jara. Marocké zahraniční politice především z regionálního pohledu dominuje nedořešený spor o Západní Saharu, který je překážkou normalizace vztahů s Alžírskem i hlubší integrace regionu Maghrebu.
Vedoucí práce: Otakar Volenec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses