Přístupnost mobilního webu institucí veřejné správy - Popek, Ondřej (2017)
Při vytváření webových stránek je důležité myslet i na její přístupnost ať už pro běžného uživatele, či uživatele používajícího pomocnou technologii. Obzvlášť, pokud se jedná o stránky institucí veřejné správy, které uveřejňující důležité informace a mají myšlenku přístupnosti stanovenou vyhláškou. Cílem této práce je prověřit, zda současná praxe akceptuje myšlenku jednoho webu a jeho přístupnosti s tím, že samotné prověřování bude zaměřeno na služby a informace poskytované Ministerstvem vnitra České republiky. Metodika určující pravidla, jak mají stránky veřejné správy vypadat je 7 let stará, zatímco technologický pokrok se neustále rozvíjí. Proto je důležité zjistit, jak současná praxe akceptuje myšlenku jednoho webu a jeho přístupnosti. Samotné prověření je zaměřeno na služby a informace poskytované Ministerstvem vnitra České republiky a jeho instituce. Testování přístupnosti stránek probíhá ve dvou oblastech. V první oblasti je testováno, zda vybrané stránky vyhovují kritériím stanovených vyhláškou. Druhá oblast se zabývá vyhověním vybraných stránek sadě kritérií, které zohledňují technologický vývoj. Dále je testováno splnění myšlenky jednoho webu. Nepovedlo se potvrdit všechny hypotézy. Webové stránky Ministerstva vnitra České republiky a jeho institucí splňují pouze hypotézu jednoho webu, ale nesplňují hypotézu přístupnosti. Hlavním zjištěním je, že stránky Ministerstva vnitra České republiky a jeho institucí nesplňují hypotézu přístupnosti. To může vést k zhoršenému používání webových stránek.