Ideové zdroje československé zahraniční politiky po r. 1989 - Česenková, Adéla (2017)
Bakalářská práce zkoumá ideové zdroje československé zahraniční politiky po roce 1989. Prvním cílem práce je na základě analýzy idejí tří hlavních aktérů zahraniční politiky v letech 1989 - 1992, prezidenta Václava Havla, ministra zahraniční věcí Jiřího Dienstbiera a premiéra Mariána Čalfy, formulovat obecné principy, které tvořily základ pro tvorbu zahraniční politiky. Druhý cíl práce spočívá v analýze cílů polistopadové zahraniční politiky za účelem zachytit implementaci ideových zdrojů jejích hlavních představitelů do tvorby zahraniční politiky a případné posuny od původních idejí. Práce dochází k závěru, že většina principů formulovaných na základě syntézy ideových zdrojů jednotlivých aktérů měla vliv na tvorbu zahraniční politiky. Byly zachyceny posuny v přístupu k bezpečnostní spolupráci v Evropě.