Ideové zdroje československé zahraniční politiky po r. 1989 - Česenková, Adéla; Druláková, Radka, 1973-; Jeřábek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Bakalářská práce zkoumá ideové zdroje československé zahraniční politiky po roce 1989. Prvním cílem práce je na základě analýzy idejí tří hlavních aktérů zahraniční politiky v letech 1989 - 1992, prezidenta Václava Havla, ministra zahraniční věcí Jiřího Dienstbiera a premiéra Mariána Čalfy, formulovat obecné principy, které tvořily základ pro tvorbu zahraniční politiky. Druhý cíl práce spočívá v analýze cílů polistopadové zahraniční politiky za účelem zachytit implementaci ideových zdrojů jejích hlavních představitelů do tvorby zahraniční politiky a případné posuny od původních idejí. Práce dochází k závěru, že většina principů formulovaných na základě syntézy ideových zdrojů jednotlivých aktérů měla vliv na tvorbu zahraniční politiky. Byly zachyceny posuny v přístupu k bezpečnostní spolupráci v Evropě.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses