Srovnání české a francouzské úpravy pracovního poměru - Nemčoková, Karolína (2017)
Tématem diplomové práce je srovnání české a francouzské úpravy pracovního poměru. Cílem je komparace české a francouzské úpravy individuálních pracovněprávních vztahů, popis nejzásadnějších shodných a odlišných rysů obou úprav v oblasti sjednávání a rozvazování pracovního poměru a podání návrhů, jakým způsobem by se zvolené země mohli navzájem inspirovat. Úvodní část práce stručně popisuje historický vývoj a definuje základní pojmy pracovního práva, jeho funkce, dělení a základní právní prameny. Dále navazuje vymezení pracovněprávních vztahů se zaměřením na individuální pracovněprávní vztahy a jejich subjekty. Práce analyzuje především dva instituty českého a francouzského pracovního práva, a to vznik a ukončení pracovního poměru. Jádrem práce je komparace zvolených institutů českého a francouzského zákoníku práce s cílem vyzdvihnout jejich nejpodstatnější odlišné a shodné prvky. Závěr obsahuje shrnutí dílčích zjištění a vyhodnocení hypotéz stanovených v úvodu práce.