Měření konkurenceschopnosti cestovního ruchu v Evropské unii - Salátová, Monika (2017)
Posilování konkurenceschopnosti cestovního ruchu v Evropské unii je jednou z priorit současného politického rámce. Evropská unie si uvědomuje význam cestovního ruchu v ekonomice i výzvy, které pro ni představují ostatní regiony. Práce nejprve vysvětluje koncept konkurenceschopnosti cestovního ruchu včetně možností jejího měření. Poté práce popisuje politiku cestovního ruchu Evropské unie, uvádí programy a fondy, které Evropská unie používá k podpoře cestovního ruchu, a zachycuje současnou situaci cestovního ruchu Evropské unie. Na základě poznatků získaných v teoretické části a provedeného dotazníkového šetření je vytvořen vlastní systém měření konkurenceschopnosti cestovního ruchu v Evropské unii. Tento systém je poté aplikován na Českou republiku.