Rola a význam Václava Havla v medzinárodných vzťahoch - Matulová, Simona (2017)
Hlavnou témou bakalárskej práce je zistiť ako osoba Václava Havla ovplyvnila medzinárodné prostredie a zahraničnú politiku. Václav Havel predstavoval pomerne netradičného politika, čoho dôkazom je aj jeho osobité pristupovanie k vykonávaniu politiky. Práca obsahuje tri kapitoly. V prvej kapitole práca poskytuje náčrt stavu medzinárodných vzťahov počas Studenej vojny a krátko po jej skončení. Druhá kapitola približuje vývoj politickej situácie v Československu po revolúcii v roku 1989. Tretia kapitola predstavuje prehľad Havlových názorov a činností z obdobia disidentu až po jeho smrť, ktoré mali vplyv na medzinárodné vzťahy.