Konflikty a soužití v česko-německých vztazích - regionální reflexe - Dimpflová, Michaela Pavlína (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá často diskutovaným tématem česko-německých vztahů, jejich vývojem v minulosti a v současnosti se zaměřením na vzájemné vztahy a spolupráci v příhraničí po pádu železné opony. V úvodu práce je nastíněn historický vývoj soužití Čechů s Němci na českém území, který však byl konflikty světových válek a odsunem německého obyvatelstva přerušen a nabyl nových pozitivních rozměrů až po ukončení ideologického konfliktu mezi Východem a Západem. Cílem práce bylo nejen zhodnocení česko-německých vztahů z hlediska historického, ale rovněž zjištění, jak se vyvíjely vztahy, spolupráce a vnímání obou sousedů na konkrétním příkladu dvou obcí v příhraničí po roce 1989.