Hospodářské vztahy mezi Ruskou federací a Čínou - Manukalova, Diana (2017)
Cílem této práce je analýza posledního vývoje vzájemných hospodářských a ekonomických vztahů mezi Ruskou federací a Čínou. Hlavním cílem tedy bude určit možné perspektivy dalšího rozvoje vzájemné obchodní výměny, stejně jako možná rizika a výhody vyplývající z případné užší obchodní spolupráce mezi oběma stranami. Cílem také bude představení ekonomiky obou zemí a následná analýza pozitivních a negativních efektů na ekonomický vývoj vztahů Ruské federace a Číny. Rozdělila jsem svou práci do tří hlavních kapitol. První kapitola je teoretická část, ve které se práce zabývá historickým vývojem vztahů mezi oběma státy a případnými rozdíly v ekonomické diplomacii Ruska a Číny. Ve druhé kapitole se věnuji smluvní bázi obou zemí, obchodu se zbožím a službami (zahrnují se sem druhy obchodu, druhy nejvíce přepravovaných komodit a nejčastěji použitá mezinárodní výkladová pravidla INCOTERMS 2010), také zahraničním investicím a strategickým dohodám a projektům ve sféře energetiky a dopravy. Ve třetí kapitole bych chtěla uvést poslední trendy, prognózy a vliv nových technologií na budoucí vývoj spolupráce.