Novinky v jazyku Java 9 a možnosti ich využitia pri vyučovaní programovania - Fedorčák, Jaroslav (2017)
V súčasnosti existuje veľké množstvo programovacích jazykov s rôznymi stupňami popularity medzi vývojármi vo svete. Jedným z popredných programovacích jazykov je jazyk Java, ktorý sa už vyše 25 rokov vyvíja a postupne sa prispôsobuje novodobým technikám programovania a novým technológiám, aby vývojárom zaručil najlepšiu použiteľnosť. Spoločnosť Oracle má v júli 2017 predstaviť deviatu verziu programovacieho jazyka Java, ktorý zaznamenáva veľký krok vpred z hľadiska návrhu programov pridaním nových jazykových prvkov - modulov. Ďalšími novinkami v jazyku sú okrem iného REPL nástroj jshell, rozšírenie anotácie @Deprecated, zmeny v rámci Collections a mnoho iných. Cieľom tejto práce je popísať modularitu z teoretického hľadiska podľa princípov, o ktoré sa opiera a jej konkrétnu implementáciu v jazyku a navrhnúť príklady na vyučovanie používania modulov pre kurz Programovanie v Jave na Vysokej škole ekonomickej. Rovnako je cieľom tejto práce popísať aj iné novinky v jazyku, ktoré je taktiež účelné zaradiť do vyučovania na škole. Prínosmi tejto práce budú teda konkrétne príklady a postupy ich vyučovania, ktoré bude možné po oficiálnom vydaní Javy 9 do vyučovania zaradiť a zoznámiť študentov s týmito novými prvkami jazyka. Práca sa skladá z troch kapitol. Prvá kapitola sa venuje stručnému predstaveniu tohto programovacieho jazyka a vývoju jeho platformy počas predošlých verzií. Táto kapitola taktiež obsahuje výťah z noviniek podľa stránky OpenJDK. Nasledujúca kapitola predstavuje princípy a teoretický základ modulárneho programovania, jeho riešenie v Jave 9 a tri príklady postupne predstavujúce používanie modularity v rôznych štádiách ich navrhovaného preberania na cvičení. Posledná kapitola stručne predstavuje niektoré z ďalších noviniek, ktoré sa majú v jazyku objaviť.