Trilema měnové politiky TCMB v kontextu hospodářského a politického vývoje Turecka - Daněk, Jakub (2017)
Cílem této práce je ověřit platnost teorie měnového kurzu a teorie trilematu měnové politiky v reálném prostředí a analyzovat vliv trilematu na měnovou politiku Centrální banky Turecka. Turecko jsem zvolil za předmět zkoumání z důvodu jeho hospodářského, politického a měnověpolitického vývoje ve druhé polovině dvacátého století a ve dvacátém prvním století. Tato práce sestává ze tří kapitol. V první kapitole shrnuji teoretické poznatky vztahující se k tématu. Ve druhé kapitole se věnuji politickému a hospodářskému vývoji Turecka. Ve třetí kapitole ověřuji platnost teorií a analyzuji vztahy mezi makroekonomickými veličinami pomocí ekonometrických metod a dále tyto vztahy kvalitativně hodnotím na základě poznatků z druhé kapitoly.