Daňová politika obcí - Pivoňková, Aneta; Sedmihradská, Lucie; Borůvková, Aneta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Bakalářská práce se zabývá tématem daňové politiky obcí. Hlavním cílem je analyzovat využívání daňových pravomocí u daně z nemovitých věcí a místních poplatků v období 2000-2015 v obcích Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou. Předmětem obecné části bakalářské práce je vymezení daňových pravomocí a základní legislativy týkající se daně z nemovitých věcí a místních poplatků. Navazující praktická část je zaměřena na analýzu uplatnění daňových pravomocí a vliv těchto pravomocí na vývoj příjmů vybraných obcí ve sledovaném období. Na závěr je provedena syntéza předchozího výzkumu a následně je zkoumána míra využívání místního koeficientu a existence daňové nápodoby v obcích kraje Vysočina. Z provedené hlavní analýzy vyplynulo, že Havlíčkův Brod daleko častěji využíval svých daňových pravomocí než Žďár nad Sázavou, a to se také projevilo na vyšších výnosech plynoucích do rozpočtu obce. Následná dílčí analýza potvrdila existenci daňové nápodoby v obcích kraje Vysočina, nicméně míra využívání místního koeficientu byla velmi nízká.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses