Postavení Etiopie na globálním trhu s kávou - Novák, Tomáš (2017)
Bakalářská práce se zabývá postavením Etiopie na globálním trhu kávy. Cílem je zhodnotit toto postavení zvolenými metodami a následně navrhnout opatření pro zlepšení pozice na globálním trhu s kávou. Teoretická část se věnuje základním pojmům. Charakterizuje komoditní trh a dále se specializuje na agrární komoditní trh a uvádí, jak funguje. Následně popisuje vybrané sféry, podle kterých bude postavení na trhu zhodnocováno. Praktická část analyzuje postavení Etiopie na globálním trhu kávy a dále se zaměřuje především na zásadní faktory, které ovlivňují postavení Etiopie na trhu. Postavení hodnotí ve 4 zvolených sférách a to: nabídka, poptávka, cena a regulace. Závěrem shrnuje zjištěné nedostatky a nabízí opatření pro zlepšení.