MERCOSUR & ALIANZA DEL PACÍFICO - VÝZVY A POTENCIÁL INTEGRAČNÍCH USKUPENÍ V LATINSKÉ AMERICE - Navrátil, Jan (2017)
Latinská Amerika je v současnosti mimo střed hlavní pozornosti, avšak její poloha z ní dělá potenciálně ekonomicky a politicky zajímavou oblast, neboť leží v blízkosti Spojených států, má styky s regionem Východní Asie a je historicky a kulturně spjata s Evropou. Za účelem většího prosazení na mezinárodní scéně se země tohoto regionu více či méně úspěšně integrují do různých bloků. Nejvýznamnějšími bloky současnosti jsou zavedená integrace MERCOSUR a nová dynamická Alianza del Pacífico. Cílem této práce tedy je zhodnotit silné a slabé stránky a identifikovat hrozby a příležitosti MERCOSUR a AP v rámci integrace zemí Latinské Ameriky.