Vliv Daytonské mírové dohody na etnicitu v Bosně a Hercegovině po občanské válce v 90. letech - Kurtovič, Vedad; Dubský, Zbyněk, 1974-; Veselý, Zdeněk, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Hlavním tématem této práce je politický a ekonomický vývoj v Bosně a Hercegovině po implementaci Daytonské mírové dohody do praxe. Primárním cílem této práce je odpovědět na výzkumnou otázku, zda Daytonská mírová dohoda pomohla etnické skupiny, resp. národy, které uvrhly zemi do krvavé občanské války, stmelit. To bude prováděno na základě analýzy programů bosenskohercegovských politických stran a naplňování strategií a plánů mezinárodních organizací na celostátní úrovni, přičemž budou sledovány jak makroekonomické ukazatele (nezaměstnanost, HDP) tak i investice zahraničních subjektů do Bosny a Hercegoviny. Ze závěru práce vyplývá, že nelze aplikovat západoevropský model demokracie na tuto západobalkánskou zemi, jelikož si jej nezvolila demokraticky sama, nedošla k němu historickým ani ústavním vývojem a politické elity sledují pouze regionální zájmy.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses