Zmeny v zahraničnej politike Ruska v prvom funkčnom období prezidenta Putina - Muchin, Viktor (2017)
Cieľom tejto bakalárskej práce je zhodnotenie zmien ruskej zahraničnej politiky v období prvého funkčného obdobia prezidenta Putina. Práca je členená do dvoch častí- teoretickej a praktickej. V teoretickej časti sa zaoberám pôsobením jednej z teórie medzinárodných vzťahov- sociálnym konštruktivizmom, ktorý priniesol zmeny do zahraničnej politiky Ruska práve cez hľadanie vlastnej národnej identity. Výskumnú otázku zameriavam na to, do akej miery sa prejavil národný aspekt Ruska v jeho zahraničnej politike. Sociálny konštruktivizmus je následne uvedený v analýze troch doktrinálnych dokumentov- Koncepcie národnej bezpečnosti RF, Vojenskej doktríny RF a Koncepcie zahraničnej politiky RF 2000. V praktickej časti uvádzam aplikáciu tejto teórie na žiadúcu komplexnú spoluprácu s USA ako predstaviteľom západnej civilizácie, a snahu o zachovanie sféry vplyvu na post-sovietské priestranstvo- baltský región, Ukrajinu a Bielorusko.