Participace občanů na veřejné správě obce Oldřichov - Klement, Petr (2017)
Cílem této bakalářské práce je seznámit čtenáře s problematikou veřejné správy a samosprávy v České republice, konkrétněji pak s oblastí participace obyvatel obcí na jejich samosprávě. V první kapitole si práce klade za cíl definovat základní pojmy týkající se veřejné správy a specifikovat právní zakotvení a související legislativu. V druhé a třetí kapitole budou podrobněji rozebrány termíny týkající se samosprávy, obce a možnosti politické a občanské účasti občanů obce na její samosprávě. Čtenáři by měly být vysvětleny způsoby, kterými se obyvatelé mohou podílet na fungování obce, ať už aktivní, nebo pasivní formou, objasněno právní zakotvení těchto způsobů a jejich význam v procesu místní samosprávy. V rámci případové studie, jež tvoří čtvrtou kapitolu bakalářské práce, si pak práce klade za cíl ukázat, jak jsou výše zmíněné způsoby aktivní a pasivní participace občanů na řízení obce využívány v konkrétní oblasti obce Oldřichov u Písku. Kromě toho je záměrem této bakalářské práce tento výsledek interpretovat a pokusit se určit jeho příčiny.