Koordinace systémů sociálního zabezpečení v EU - Tomáš, Daniel; Kačírková, Eliška; Grmelová, Nicole, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Hlavním cílem této bakalářské práce je analyzovat, jakým způsobem jsou koordinovány systémy sociálního zabezpečení na úrovni EU. Práce se bude zprvu zabývat Evropskou unií, a to jejím historickým vývojem a dnešní podobou, na což bude navázáno základním rozdělením práv a politik EU, včetně oblastí, kterých se dotýkají a základní úpravou sociální oblasti v zakládajících smlouvách EU. Druhá část je věnována samotnému způsobu koordinace, a to, na jaké osoby a za jakých podmínek se koordinační pravidla aplikují. Dále budou v této kapitole uvedeny a vysvětleny jednotlivé koordinační principy, nařízení týkající se koordinace a zároveň bude uvedena obecná úprava jednotlivých dávek a jejich koordinační praxe. Třetí kapitola se zabývá úlohou a postavením Soudního dvora, včetně rozboru jednotlivých judikátů z oblasti koordinace sociálního zabezpečení a jejich vlivem na další vývoj koordinace sociálního zabezpečení EU.
Vedoucí práce: Eliška Kačírková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses