Role bankovních úvěrů nefinančním podnikům v hospodářském cyklu - Kavalírek, Jan (2017)
Teoretická část práce představuje Rakouskou teorii hospodářských cyklů a rozebírá problematiku rovnováhy úspor a investic spolu s transmisním mechanismem mezi úsporami, depozity, úvěry a investicemi. Praktická část práce zkoumá hospodářský a úvěrový cyklus. Rozebírá nadměrnou úvěrovou expanzi obchodních bank spolu s příliš expanzivní politikou centrální banky. Je diskutováno procyklické jednání obchodních bank a současné nástroje centrální banky spolu s jejich omezenou účinností. V návaznosti na to jsou diskutovány možné úpravy měnové politiky s důrazem na makroobezřetnostní politiku a její jednotlivé úvěrové ukazatele. Závěr práce se zabývá způsobem přidělování úvěrů a nerovnováhou mezi poptávkou a nabídkou na úvěrovém trhu nefinančním podnikům, která je modelována využitím techniky nerovnovážného modelu.