Řízení kurzového rizika u mezinárodní společnosti - Zágorová, Lucie (2017)
Díky rozvoji mezinárodního obchodu mají společnosti možnost pronikat na nové trhy, a tím rozšiřovat svou geografickou působnost, ale i navyšovat své tržby. Obchody v cizích měnách s sebou ale přinášejí dopady pohybů měnových kurzů, při kterých mohou firmy utrpět značnou ztrátu v případě jejich nepříznivého vývoje. Hlavním cílem této diplomové práce je na základě případové studie mezinárodní společnosti zmapovat postup, strategii a celkový význam řízení kurzového rizika pro tuto společnost. Teoretická část se zabývá měnovým kurzem, konkrétními druhy kurzového rizika a dále se zaměřuje na základní postupy kvantifikace tohoto rizika a metody jeho řízení. Praktická část se zabývá nejen procesem řízení kurzového rizika na úrovni celé společnosti, ale do detailu také analyzuje dopady jeho řízení u třech dceřiných společností.