Mexický ilegální obchod v kontextu organizovaného zločinu - Uvírová, Šárka; Zamykalová, Miroslava, 1949-; Gullová, Soňa, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Diplomová práce se zaměřuje na velmi diskutované téma organizovaného zločinu v Mexiku a ilegální obchodní operace, které jsou skupinami organizovaného zločinu, denominovanými drogové kartely uskutečňovány. Text je rozdělen do dvou částí. Teoretická část zahrnuje definice, charakteristiky, trendy a problémy při řešení organizovaného zločinu a ilegálního obchodu. Praktická část se poté zaměřuje na konkrétní situaci v Mexiku (jednotlivé kartely, jejich aktivity, fungování, vliv a návrh řešení situace). Tato práce si klade za cíl analyzovat současnou situaci a fungování drogových kartelů v zemi prostřednictvím různých pohledů (typologie, aktivity, způsob a důvod vzniku) ve snaze zmapovat jejich působení a vliv a zároveň prokázat, že tyto skupiny skutečně naplňují celosvětovou představu o mezinárodním organizovaném zločinu. Dílčími cíli bude komparace fungování těchto skupin organizovaného zločinu a legálních podniků; zda, případně jakým způsobem tyto aktivity ovlivňují politické a ekonomické dění a jejich důsledky; na základě předchozích informací analyzovat klíčové problémy a v neposlední řadě navrhnout řešení v boji s tímto fenoménem.
Vedoucí práce: Miroslava Zamykalová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses