Problematika Short Sea Shipping resp. pobřežní plavby a přístav Hamburk - Dvořáková, Barbora (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou tzv. Short Sea Shippingu v souvislosti s činností přístavu Hamburk. Teoretická část se ve své první polovině zabývá Short Sea Shippingem obecně, vymezuje tento anglický termín, charakterizuje jeho specifika, představuje jeho pozici a regulaci v Evropské unii, druhá polovina se věnuje představení přístavu Hamburk a představení dat o jeho výkonnosti jak z celkového pohledu, tak především se zaměřením na Short Sea Shipping. Praktická část analyzuje dostupné statistiky a dokumenty monitorující aktuální situaci Short Sea Shippingu v Evropské unii a především politické tendence v této oblasti. Závěrečná část diplomová práce je věnována rozhovoru se zástupem pražské reprezentace organizace Hafen Hamburg Marketing k této problematice ve vztahu k přístavu Hamburk. V závěru jsou identifikovány klíčové Short Sea trhy, potenciál, výzvy a příležitosti přístavu Hamburk.