Vnímání jinakosti v Evropě – analýza mediální scény před referendem o setrvání Velké Británie v Evropské unii - Kutišová, Zuzana (2017)
Práce přispívá k debatě o vnímání jinakosti v Evropě na základě analýzy mediální scény před referendem o setrvání Velké Británie v Evropské unii. Cílem práce je identifikace klíčových konceptů využívaných v mediálním diskurzu v době před referendem ke konstrukci vnitřní a vnější jinakosti v Evropě a následně pak zachycení důsledků tohoto rozlišování. Teoretickým východiskem je teorie kritické geopolitiky, která vysvětluje jakými způsoby společenství konstruují okolní prostor a vlastní identitu. Výsledkem práce je poté odpověď na otázku: jak britský tisk charakterizoval jinakost v Evropě ve dnech předcházejících referendu a jaké důsledky tato vnímaná jinakost měla na výsledek referenda o setrvání Velké Británie v Evropské unii?