Únia pre Stredozemie - Chudadová, Ivana (2017)
Únia pre Stredozemie predstavuje projekt Európskej únie zameraný na spoluprácu s južnými susedmi EÚ, ktorý sa v priebehu času postupne menil.Oblasť južného a východného Stredozemia patrila vždy k prioritným sféram záujmu Európskej únie a počiatky euro-stredomorskej spolupráce možno datovať od 70. Rokoch 20. Storočia. No až v 90. Rokoch vyústili viac ako dvadsaťročné snahy zvyšujúceho sa vzájomného obchodu a rozvoja spolupráce do vytvorenia Euro-stredomorského partnerstva, známeho tiež ako Barcelonský proces, ktorý bol predchodcom Únie pre Stredozemie. A práve Únia pre Stredozemie, iniciovaná v roku 2008 vtedajším francúzskym prezidentom, bola snahou o oživenie záujmu o stredomorskú oblasť. Cielom práce je analyzovať povahu euro-stredomorských politík (od Euro-stredomorského partnerstva cez Európsku susedskú politiku, až po Úniu pre Stredozemie) pričomnajväčší dôraz je kladený práve tak na formálnu (inštitucionálnu), ako aj praktickú stránku projektu Únia pre Stredozemie. Po stručnom charakterizovaní inštitucionálneho rámca UpS sa práca zameriava na výsledky a efektívnosť jej projektov a politík v hospodárskej, politicko-bezpečnostnej, ľudsko-právnej a kultúrnej oblasti, pričom neopomína spomenúť ani hlavné výzvy a prekážky, ktoré užšej spolupráci medzi dvoma brehmi Stredozemného mora bránia.