Citlivost ceny akcií evropských ropných společností na cenu ropy - Martinek, Tomáš (2017)
Cílem této diplomové práce je zkoumat citlivost ceny akcií 50 evropských ropných společností na cenu ropy za použití analýzy panelových dat. Kromě toho tato práce porovnává citlivosti různých skupin společností. První srovnání je mezi společnostmi z východní a západní Evropy. Druhé srovnání je mezi různými segmenty ropného průmyslu. Konkrétně mezi Upstream, Midstream, Downstream segmentem a integrovanými ropnými společnostmi. Výsledky této diplomové práce ukazují na pozitivní závislost mezi cenou ropy a cenou akcií evropských ropných společností. Kromě toho byl objeven statisticky významný rozdíl mezi citlivostí ceny akcií společností z Upstream segmentu a integrovanými ropnými společnostmi. Avšak, při zkoumání rozdílu mezi společnostmi z východní a západní evropy nebyl objeven statisticky signifikantní rozdíl.