Výzvy CSR pro maloobchodní řetězce z hlediska zodpovědného nákupu surovin - Haluzová, Michaela (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou společenské odpovědnosti podniků zkráceně CSR. Konkrétně se soustředí na zodpovědný nákup surovin pro výrobu privátních značek. Způsob, jak zajistit udržitelnost privátních značek autorka uvádí na příkladu společnosti Ahold Czech Republic. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části autorka vysvětluje základní definice a koncepce CSR, dále se věnuje reportingu výsledků aktivit společenské odpovědnosti. V praktické části práce autorka představuje kritické komodity společně s environmentálními, sociálními a ekonomickými riziky, které přináší jejich nezodpovědný a neudržitelný způsob pěstování. Zásadní částí práce je představení certifikačních systémů, které zajišťují certifikaci zemědělců a dalších článků dodavatelského řetězce. Certifikace je mimo jiné zárukou udržitelného způsobu pěstování. V závěrečné části práce autorka srovnává proces individuální a skupinové certifikace a navrhuje konkrétní výhodné řešení pro české dodavatele.