Společná zemědělská politika EU a její vliv na agrární sektor ČR - Dalecký, Jan; Procházková Iliniţchi, Cristina; Neumann, Pavel, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Diplomová práce se zabývá vlivem Společné zemědělské politiky EU na agrární sektor České republiky. Cílem diplomové práce je zjistit, zda vstup ČR do EU a zavedení SZP mělo pozitivní či negativní důsledky na český agrární sektor. První kapitola práce je věnována vzniku, cílům a principům fungování SZP. Následuje část, kde jsou diskutovány jednotlivé reformy a změny SZP, které následně ovlivnily ČR. V poslední části první kapitoly je popsáno financování Společné zemědělské politiky od svého vzniku až po současnost. Druhá kapitola je věnována zemědělství v ČR. Analyzuje jeho podobu po roce 1989, následuje předvstupní vývoj zemědělství a kapitola je zakončena situací v zemědělství ČR po vstupu do EU. Třetí a poslední kapitola je věnována konkrétním podporám, které ČR z EU čerpá. Podpory jsou rozčleněny na přímé platby a rozvoj venkova. Zbytek kapitoly se věnuje zhodnocení vlivu SZP na zahraniční agrární obchod a výhodám, popř. nevýhodám, které vstup do EU přinesl.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses