Postavení Rakouska na mezinárodním trhu cestovního ruchu - Šíbl, Martin (2017)
Diplomová práce se zaměřuje na postavení Rakouska jako destinace na trhu mezinárodního cestovního ruchu. V první kapitole jsou definovány základní teoretické pojmy. Druhá kapitola se věnuje základní charakteristice teritoria, představuje makroekonomickou situaci země a postavení cestovního ruchu v národním hospodářství. Třetí kapitola je věnována analýze cestovního ruchu Rakouska. V kapitole jsou shrnuty základní předpoklady pro cestovní ruch a analýza příjezdového, výjezdového a domácího ruchu země. Závěrem kapitoly je představena SWOT analýza destinace. Čtvrtá kapitola je zaměřena na zhodnocení konkurenceschopnosti země v rámci Alpských zemí a vychází z hodnocení zemí v rámci indexů TTCI a GCI. Pátá kapitola se zabývá potenciálem destinace pro českou klientelu, tato část práce se opírá o výsledky dotazníkového šetření. V poslední kapitole jsou shrnuty vývojové trendy rakouského cestovního ruchu, zhodnocení postavení tohoto odvětví v ekonomice a na základě regresní analýzy je nastíněna predikce návštěvnosti destinace zahraničními turisty.