Chudoba a její řešení v oblasti sociálního zabezpečení - Dušková, Lucie (2017)
Bakalářská práce se zaměřuje na problém chudoby a postupný historický vývoj jejího řešení na území dnešní České republiky. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola definuje pojem chudoba a následně popisuje její druhy a nejčastější příčiny. Druhá kapitola zachycuje postupný vývoj řešení chudoby v českých zemích a vymezuje nejdůležitější instituty, jež byly v jednotlivých časových etapách používány. Ve třetí kapitole je zachycena platná právní úprava, pomocí které lze v současnosti nepříznivé sociální situace v důsledku chudoby řešit. V poslední kapitole je posouzena platná právní úprava a nastíněny možné efektivní změny. Cílem této práce je zhodnotit platnou právní úpravu a následně se pokusit navrhnout doporučení ve formě dílčích změn pro zlepšení současného systému. Detailněji je nastíněno potenciální uplatnění dříve používaného institutu domovského práva v dnešní modifikované podobě.