Právní postavení ombudsmana v České republice, Slovenské republice a Švédsku - Krajčinovská, Tereza (2017)
Bakalářská práce s názvem Právní postavení ombudsmana v České republice, ve Slovenské republice a ve Švédském království se zabývá analýzou instituce ombudsmana ve vybraných zemích a následně jejich komparací. Práce je rozdělena do 5 kapitol. První kapitola se věnuje instituci ombudsmana obecně. Vymezuje definice, znaky a důležité charakteristiky ombudsmanských institucí ve světě. Druhá, třetí i čtvrtá kapitola je zaměřena na instituci ombudsmana v konkrétních státech, přičemž v každé zemi se tato instituce nazývá jinak. Pátá kapitola porovnává ombudsmanské instituce v jednotlivých zemích na základě předem zvolených kritérií. Cílem práce je poukázat na odlišnosti a shody právních úprav ve vybraných zemích (Česká republika, Slovenská republika, Švédské království), v závislosti na politických, sociálně-ekonomických, kulturních a jiných podmínkách a provést jejich zhodnocení.